21 Δεκ 2011

Φαράγγι ρέματος Γκούρας, Μυροδάφνη




Πηγές Γκούρας




http://www.panoramio.com/photo/36661256
Φαράγγι ρέματος Γκούρας, Μυροδάφνη
Στη φαραγγι της γκουρας ζουν


1.Το Τσιχλογέρακο (Accipiter nisus).
Λαϊκά ονόματα: Τσιχλογέρακο, Σαΐνι, Ξεφτέρι.
Διμορφικό. Το αρσενικό είναι σκούρο γκρίζο στο πάνω μέρος και άσπρο με κοκκινόξανθες οριζόντιες ρίγες από κάτω. Το ίδιο χρώμα υπάρχει στο κάτω μέρος του λαιμού και στα μάγουλα. Το θηλυκό και τα νεαρά μοιάζουν πολύ με τα αντί­στοιχα του Σαϊνιού. Το μάτι των ενηλίκων είναι κίτρινο ενώ το κήρωμα και τά πόδια σ' όλες τις ηλικίες είναι κίτρινο. Τα θηλυκά είναι πάντα μεγαλύτερα από τα αρσενικά.







2. Ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) είναι ένα από τα πιο γνωστα αρπακτικά πουλιά του Βόρειου Ημισφαιρίου. Όπως όλοι οι αετοί, ανήκει στην οικογένεια Accipitridae. Έχει μέσο άνοιγμα φτερούγας πάνω από 2 μέτρα και εώς 1 μέτρο μήκος σώματος. Το μέγεθος των ενηλίκων χρυσαετών ποικίλλει, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς αποτελούν τους μεγαλύτερους αετούς του γένους Aquila


3.Κόρακας (Corvus corax): Είναι το μεγαλύτερο στρουθιόμορφο της οικογένειας των Κορακιδών. Ο αυτοκρατορικός κόρακας, με μήκος πάνω από τα 60εκ. και με μαύρο φτέρωμα, είναι παμφάγο και θρέφεται κυρίως με πτώματα ζώων. Ο μαύρος κόρακας, πιο μικρός από τον αυτοκρατορικό, ζει σε κοπάδια και είναι παμφάγος. Συνήθως βρίσκεται σε βουνά όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση. Η πτήση τους είναι δυναμική και σε ευθεία γραμμή. Συχνά κάνει ακροβατικά στον αέρα, ιδίως την άνοιξη και φωλιάζει σε προεξοχές κάθετων γκρεμών και σε δέντρα.


4. Καργια Corvus monedula Τα κορακοειδή είναι από τα εξυπνότερα πουλιά που υπάρχουν. Δεν είναι μονο έξυπνα είναι και όμορφα και σίγουρα ένα από αυτα είναι η φλύαρη καργια. Την συναντάμε συχνά και σίγουρα έχουμε προσέξει τα μάτια της, που έχουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα. Στα μεγαλύτερα άτομα (πάνω από 2 ετών) το χρώμα ματιών αλλάζει και γίνετε κάπως κιτρινωπό.



5.Το Βραχοκιρκίνεζο
Είναι αρπαχτικό πουλί, έχει μέγεθος 31-37 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του είναι 68-78 εκατοστά. Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο και ζυγίζει 220-300 γραμμάρια ενώ το αρσενικό ζυγίζει 190-240 γραμμάρια. Το αρσενικό είναι κόκκινο-καφέ με γκρίζο κεφάλι και γκρίζα ουρά. Έχει ανοιχτόχρωμο στήθος και κοιλιά με έντονες μαύρες κηλίδες . Το πτέρωμα του θηλυκού είναι καφετί με ραβδώσεις όπως και η ουρά του . Από απόσταση το αρσενικό και το θηλυκό μοιάζουν . Κατά την πτήση, τα φτερά του είναι στενά και σκουρόχρωμα . Το πτέρωμα του νεαρού πουλιού είναι παρόμοιο με του θηλυκού αλλά πιο έντονο χρώμα και χωρίς σημάδια.


















6. Το  αηδόνι
Είναι ενα μικρόσωμο πουλί, συνολικού μήκους περίπου 16,5 εκ.με άνοιγμα πτερύγων 24 εκ. Ζεί σε ρεματιές, δάση,κήπους με πυκνή βλάστηση, συχνά κοντά σε νερό, αλλά μπορεί να ζει και σε πιό άνυδρα μέρη που να έχει πυκνούς θάμνους. Είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην χώρα μας, απο τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, όπως και σε αλλες ευρωπαϊκές χώρες με εύκρατο κλίμα, απ όπου και αποδημεί προς την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία.

Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα. Γενικά έχει μουντά χρώματα, καφέ-κανελί ράχη με καστανοκόκκινο ουροπύγιο και ουρά. Η κοιλιά του είναι ωχρή γκριζωπή με πιο ανοιχτόχρωμο λαιμό, ενώ το στήθος του έχει ομοιόμορφο αμμόχρωμο μπέζ.

Έχει μεγάλα μαύρα μάτια, τα οποία περιβάλλονται από αχνό λευκό δαχτυλίδι. Τα χρώματά του είναι τέτοια ώστε να μην ξεχωρίζει εύκολα από τους εχθρούς του. Είναι ένα πουλί που σπάνια το βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Το αηδόνι δικαίως κατέχει τον τίτλο του βασιλιά των ωδικών πτηνών, μιας και κανένα ωδικό πτηνό δεν το φτάνει σε γλυκύτητα και διάρκεια. Το μελωδικό του κελάηδημα ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματος και ειδικά το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες.

Έχει κελάηδημα ηχηρό, μελωδικό, ποικιλόμορφο με μικρές ενδιάμεσες παύσεις και αποτελείται από τρίλιες, σφυρίγματα που μοιάζουν με φλάουτο και γαργαρίσματα. Έχει την ικανότητα να αλλάξει από είκοσι έως εικοσιτέσσερις στροφές. Συνήθως όταν κελαηδεί, κάθεται σε ένα ψηλό κλαδί σε ανοιχτό μέρος για να μπορεί να αντιληφθεί τους εχθρούς του.

Τον Απρίλιο καταφθάνουν πρώτα τα αρσενικά αηδόνια για να βρουν το μέρος που θα μείνουν, και μια βδομάδα αργότερα έρχονται και τα θηλυκά. Το αηδόνι χτίζει την φωλιά του στο έδαφος σε σωρούς φύλλων ή λίγο ψηλότερα σε πυκνούς θάμνους για να μην διακρίνεται. Για το χτίσιμο της φωλιάς του χρησιμοποιεί φύλλα και ξερά χόρτα και την στρώνει με πούπουλα.

Το θηλυκό γεννά τον Μάιο 4-5 αυγά με καστανό λαδί κέλυφος, τα οποία επωάζει για δύο εβδομάδες. Όταν "απογαλακτιστούν" οι πρώτοι νεοσσοί και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, μπορεί να κάνει και δεύτερη επώαση σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών μετά την πρώτη. Τα μικρά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που μπορούν και συμμετέχουν στη φθινοπωρινή μετανάστευση.

Τα αηδόνια τρέφονται με έντομα και νύμφες εντόμων, κάμπιες, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρόγες.

7. Aσπροπάρης 
Τοπικά: Κουκάλογο, Αλογόκουκο, Κουκουτάλογο, Ασπρόκοτα, Τυροκόμος, Χελωνάς, Μπατζουτιέρα, Μπάτζος, Μπούρντου Κ΄σάρρου (Βλάχικη), Σλανάρκα, Κάινα-Μάινα (Πέλλα), Άκμπαμπα (Θράκη)
Ενα «φτερούγισμα» πριν από την εξαφάνιση βρίσκεται ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στη χώρα μας.
Αν και κατά τις περασμένες δεκαετίες το είδος ήταν κοινό σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, έχει υποστεί μείωση του πληθυσμού του μεγαλύτερη από 80%. Λιγότερα από 50 ζευγάρια έχουν απομείνει, εξαιτίας της χρήσης παράνομων δολωμάτων, τα οποία προορίζονται για τα «επιβλαβή» ζώα (λύκους, αλεπούδες κ.ά.), καθώς και της μείωσης της ελεύθερης κτηνοτροφίας.





Αυτό καταδεικνύει η φετινή έκδοση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Πουλιών της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN - International Union for Conservation of Nature), που ενέταξε τον ασπροπάρη στη λίστα της

8.
Θαμνοτσιροβάκος
Καλοκαιρινός επισκέπτης(Μάρτιος-Οκτώβριος). Κελαηδά συνήθως από τις κορφές θάμνων ή σε πτήση

9.
Μαυροτσιροβακος
Το επιστημονικό όνομα του είναι sylvia melanocephala, είναι πολύ ντροπαλό πουλί που συνήθως κρύβεται μέσα στους θάμνους!


el.wikipedia.org
trelogiannis.blogspot.com
wildlife-archipelago.gr
oikologia.wordpress.com